NORD
Tindrem en compte que aquest component de vent pot ser de moltes intensitats i que això fa que sigui un dels components aerològics amb més ventall de possibilitats tan bones com dolentes a l’hora d’afrontar-lo, no és així per exemple amb el ponent que, llevat de la possibilitat d’oferir-nos vent de cua per transitar més ràpidament, és un component generalment dolent per la pràctica del parapent en aquesta zona.
Amb condicions de component nord de baixa intensitat, ens trobarem davant d’escenaris propicis a bones condicions de vol sempre que hi hagi un mínim d’inestabilitat i aquest component circuli per sobre de cotes del relleu. Estem parlant de velocitats que no sobrepassin els 15 Kph. Tindrem en compte que si hi ha formació de cúmuls, aquest vent té tendència a fer-los córrer cap a sud, deixant les zones productives de tèrmiques a l’ombra amb la consegüent manca de brises.
Normalment, aquest component no té estadis de mitja intensitat, és a dir, o bé hi ha una entrada franca d’aquest que deixa la zona totalment impossibilitada per a la pràctica de parapent o bé dona condicions favorables com hem esmentat anteriorment.
Sí que podem trobar vents de component nord a vessants orientades i amb intensitats mitjanes sobretot en èpoques hivernals i que permeten aguantar-nos-hi, però sense afectació a zones més baixes al sud.
Les entrades d’aquest component amb intensitats altes gairebé sempre ens donarà situacions molt dolentes degudes a la seva intensitat, s’ha de tenir molt en compte que en dies d’alta inestabilitat i en cotes altes, la brisa pot arribar a emmascarar la intensitat del nord, produint grans rotors i zones descendents. Curiosament, podem trobar vents de fins a 50 Kph en cotes altes i àrees volables a les zones baixes per sota dels 1000 m. Tenir en compte en aquestes situacions que la retirada de la brisa favorable al vol, ja sigui per la caiguda de la insolació o altres factors, deixa l’entrada lliure al component nord amb molta rapidesa.
SUD
Aquest component de vent no té més risc associat que la suma d’aquest amb la brisa topogràfica i, com a resultat, un reforç de les brises de la zona en condicions normals. Consegüentment, s’ha de tenir en compte que tot i que el relleu és favorable al sentit sud de brisa, un reforç d’aquest de manera excessiva provocarà zones igualment perilloses quant a turbulència i sotavent.
EST
Aquí s’ha de diferenciar primerament i com a concepte, què és vent de llevant i què és la brisa associada a la marinada, que en el cas que ens ocupa, a causa de la situació del mar a llevant procedeix d’aquest.
En el primer cas, el vent de llevant ve associat a una depressió al mediterrani que implica una entrada de vents humits i cels ennuvolats, sostres baixos i dies plujosos (llevantades), donant poques oportunitats a la zona per a volar en condicions favorables. No solen ser entrades de vents molt violents excepte rares ocasions, sí que solen persistir més d’un o dos dies.
En el segon cas, vents associats a la brisa marina i per tant de component llevant o sud-est, és un fenomen que per recurrència i època de més freqüència en què es dona prestarem especial atenció, ja que ens dona una sèrie de riscos associats que cal que tinguem en compte especialment en aquesta zona.
La marinada és una brisa procedent del mar i les zones costaneres properes (golf de Roses, costa brava). Produeix una entrada, primer de tot, del vent reescalfat de la plana de l’Empordà donant una pujada, en alguns casos fins i tot violenta, d’intensitat de vent i, gradualment, va quedant instaurada una intensitat constant, amb una alta humitat i baixa temperatura, a mesura que escombra tot el vent que es va trobant, deixant lloc al vent humit i fresc provinent del mar.
Això dona peu a una entrada des de les cotes baixes cap a les més altes, al contrari que el ponent.
Aquest efecte és important a l’hora de plantejar aterratges en llocs compromesos, ja que és altament probable no tenir vent a la cota de vol i tenir llevant a les cotes dels aterratges en els fons de valls.
OEST
A causa de l’orografia del relleu (valls de direcció nord-sud), el vent de component oest és un vent poc aprofitable per a la pràctica del vol lliure.
Tenir en compte que l’entrada d’aquest vent normalment bé associada a una entrada d’una depressió o un front d’inestabilitat. Sol entrar de capes altes cap a capes baixes generalment, fet que té un punt de retard que a l’hora d’afrontar aterratges ens dona un punt de seguretat; moltes vegades s’observa vent d’oest i la seva entrada al fons de valls és més tardana, tot i això, pot arribar a donar situacions molt perilloses donada l’orografia adversa i ser un vent reescalfat.